Misliti odgovornost: Romi v vrtincu anticiganizma in protirasističnih strategij (26. 5. 2022)

Misliti odgovornost: Romi v vrtincu anticiganizma in protirasističnih strategij (26. 5. 2022)

Kdaj: 26. maja od 19:00 do 21:00

Anticiganizem je ideologija, ki vzpostavlja temeljne razlike med romsko in večinsko populacijo ter se kaže v številnih predsodkih in stereotipih v odnosu do Romov. Ideje o neciviliziranosti Romov so podlaga za vzpostavljanje družbenih hierarhij in onemogočanje dostopa do vzvodov moči tej družbeni skupini. Romi v Evropi (in seveda tudi v Sloveniji) predstavljajo številčno skupnost, ki praviloma v primerjavi z večinskim prebivalstvom ostaja v slabšem ekonomskem, političnem in kulturnem položaju. Kako se lahko civilna družba, še zlasti pa Romi sami, povežejo in borijo proti diskriminaciji? Kakšne protirasistične strategije že obstajajo in kakšni so potenciali za prihodnost? O teh vprašanjih bomo razpravljali z dr. Alenko Janko Spreizer (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem) in Sandijem Horvatom, novinarjem in romskim aktivistom.

Sogovornika: dr. Alenka Janko Spreizer (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem) in Sandi Horvat (novinar, romski aktivist). Moderira: Tina Palaić.

Dogodek poteka v okviru cikla pogovorov: Misliti odgovornost.

One thought on “Misliti odgovornost: Romi v vrtincu anticiganizma in protirasističnih strategij (26. 5. 2022)

Dodaj odgovor

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
Preberi splošne pogoje uporabe spletne strani.