Cikel pogovorov: Misliti odgovornost

Cikel pogovorov: Misliti odgovornost

Cikel pogovorov Misliti odgovornost naslavlja izbrane teme sodobne antropologije, pa tudi širšega družboslovja in humanistike, skozi prizmo kolektivne in individualne odgovornosti. Kako se odgovornost kaže v vprašanjih rasizma, migracij in okoljske krize? Kako odgovorno obravnavati dediščino, kako verodostojno osmišljati družbo skozi pisanje in kako v raziskave in razstave brez akademskega pokroviteljstva vključevati izkušnje in poglede sogovornikov? Kje in kako so tovrstna vprašanja podvržena manipulacijam in kakšne odgovore, onkraj moralizma in izpraznjene retorike, zmore prinašati razmislek o odgovornosti?

Ana Svetel, Urška Purg in Tina Palaić bomo v pogovorih z relevantnimi sogovornicami in sogovorniki različnih generacij odstirale zgodovinska ozadja sedanjih izzivov, vpetost lokalnih kulturnih pojavov v globalne tokove in razmišljale o vizijah bodočnosti.

Jesenski cikel

Jesenskemu ciklu bo sledil spomladanski, ko bomo s sogovorniki razmišljale o okoljskih spremembah in odzivih nanje, potencialu demokratičnih in participativnih pristopov na področju kulture, znanosti in raziskovanja, ter o možnih strategijah za vzpostavljanje večje družbene pravičnosti, ki vključujejo tudi protirasistično opismenjevanje.

Spomladanski cikel

Organizacija: Tina Palaić (Slovenski etnografski muzej), Urška Purg (Muzej novejše zgodovine Slovenije), Ana Svetel (Filozofska fakulteta UL)

Produkcija: Slovensko etnološko in antropološko združenje KULA in Trubarjeva hiša literature.

One thought on “Cikel pogovorov: Misliti odgovornost

Comments are closed.

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
Preberi splošne pogoje uporabe spletne strani.