Bralni krožek: Post-digitalni svetovi: okolja, prakse, identitete (sreda, 25. 10. 2023)

Bralni krožek: Post-digitalni svetovi: okolja, prakse, identitete (sreda, 25. 10. 2023)

Filozof David M. Berry trdi, da so digitalni mediji in tehnologije radikalno spremenili naša življenja: ne gre zgolj za to, da smo »nedigitalnemu« preprosto dodali »digitalno«, niti ne gre za to, da bi se nekako pomešala, temveč gre za to, da so se spremenili najosnovnejši parametri »nedigitalnega« samega. Tako tudi kadar govorimo o vidikih človeških življenj, ki se zdijo onkraj ali izven dosega računalnikov, mobilnih telefonov, algoritmov, svetovnega spleta in umetne inteligence, to počnemo v svetu, ki ga v njegovih temeljih zaznamujejo digitalne tehnologije in mediji. Ta svet Berry imenuje post-digitalni svet. Pa vendar: antropologija vedno znova dokazuje, da mnoštva človeških izkušenj ni moč izničiti – vselej-že bivamo v svetu mnogi svetov, kot bi dejala Marisol de la Cadena in Mario Blaser. A vprašanje, kako digitalno zaznamuje naše načine življenja, ostaja. Cikel srečanj Post-digitalni svetovi: okolja, prakse, identitete bo razčlenjeval življenja v post-digitalnih svetovih: kako se srečujemo z okolji, katerih bivamo, kaj nam pomenijo in kako so sama predmet sprememb? Kako so prakse in izkušnje vsakdanjega življenja v vse večji meri strukturirana skozi digitalno? Kako dojemamo same sebe in druge, tako individualno in kolektivno, ko se naše percepcije in diskurzi vzpostavljajo skozi igro ničel in enic? 

Z bralnimi srečanji Post-digitalni svetovi: okolja, prakse, identitete začnemo v sredo, 25. 10. 2023, ob 12.00-13.30. 

Obravnavali bomo članek Giovanne Di Chiro (2008) Living environmentalisms: coalition politics, social reproduction, and environmental justice, Environmental Politics, 17:2, 276-298, DOI: 10.1080/09644010801936230.

V primeru vprašanj se lahko obrnete na koordinatorja krožka Blaža Bajiča (blaz.bajic@ff.uni-lj.si).

Srečanja v sodelovanju s Slovenskim etnološkim in antropoloških združenjem KULA organiziramo v okviru projekta Digitalna estetizacija krhkih okolij (DigiFREN, 2022–2025), ki ga podpirajo MIZŠ, Slovenija; NCN, Poljska; AKA, Finska; HRZZ, Hrvaška in RCN, Norveška v okviru programa CHANSE ERA-NET, ki ga sofinancira program Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 s sporazumom o dodelitvi sredstev št. 101004509.  

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
Preberi splošne pogoje uporabe spletne strani.