Vabilo na javni posvet “Slovensko govoreča manjšina na avstrijskem Koroškem: Po sledeh zatiranja in upora – pogledi mladih” ter na okroglo mizo “Izginjanje slovenske koroške manjšine.”

Vabilo na javni posvet “Slovensko govoreča manjšina na avstrijskem Koroškem: Po sledeh zatiranja in upora – pogledi mladih” ter na okroglo mizo “Izginjanje slovenske koroške manjšine.”

8. 5. 2023 ob 11:00 KULAktiv, študentska sekcija Slovenskega etnološkega in antropološkega združenja KULA, vabi na javni posvet Slovensko govoreča manjšina na avstrijskem Koroškem: Po sledeh zatiranja in upora – pogledi mladih, ki bo potekal v predavalnici 2 na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se nahaja na Zavetiški ulici 5 v Ljubljani.

Posvet bo naslavljal ključne teme slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Skupaj bomo razpravljali o izzivih mladih pripadnikov_nic manjšinske skupnosti in predstavili njihove poglede na manjšinsko vprašanje v Avstriji.

V okviru dogodka bomo naslovili več tem. O zgodbah pregona Slovenk_cev v letu 1942, nam bosta predstavila David Ressmann in Simon Urabn. Sledilo bo predavanje Doriana Krištofa z naslovom “Od ortstafelšturma do demonstracij proti ustašem – aktivistični boji manjšine na Koroškem”. Za konec nam bo Jakob Stadler predstavil delovanje manjšinskih Evropskih ustanov in odnos, ki ga imajo do manjšinskih organizacij ter skupnosti.

Projekt finančno podpira Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Slovensko etnološko in antropološko združenje KULA.

PROGRAM

10:50-11:00: Zbor udeležencev_k

11:00-11:15: Pozdravni nagovor

dr. Blaž Bajič, predsednik Slovenskega etnološkega in kulturno antropološkega združenja KULA

David Muster, predstavnik študentske sekcije KULAktiv

11:15-12:15: Pregon Koroških Slovenk_cev 1942

Simon Urban, David Ressmann in Isabella Burtscher

10 minut odmora

12:25-13:25: Od ortstafelšturma do demonstracij proti ustašem – aktivistični boji manjšine na Koroškem

Dorian Krištof

10 minut odmora

13:35-14:35: Evropske institucije in (mladinski) manjšinski aktivizem

Jakob Stadler

Ob 17:30 vabljeni v kavarno Kinodvor, kjer se bo v sodelovanju z Vertigom in Glasilko odvijala okrogla miza: “Izginjanje slovenske koroške manjšine.” Na okrogli mizi gostijo: Andrina Mračnikar (filmska ustvarjalka), Martina Piko-Rustia (znanstvena vodja SNI Urban Jarnik, Celovec), Janez Stergar (predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani), Dorian Krištof (radio AGORA 105.5).

Po okrogli mizi, ob 20. uri, bo za zaključek dneva v Kindvoru premiera filma Andrine Mračnikar Verschwinden/Izginjanje.
https://www.mladina.si/224358/film-tedna-izginjanje/

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
Preberi splošne pogoje uporabe spletne strani.