Predstavitev monografij Razgledi treh dolin in Pogledi od blizu (torek, 20. 12. 2022)

Predstavitev monografij Razgledi treh dolin in Pogledi od blizu (torek, 20. 12. 2022)

Vabimo na predstavitev monografij Razgledi treh dolin in Pogledi od blizu (Založba UL, 2021, 2022), ki sta nastali v okviru prvega in drugega Etnološkega tabora treh dolin v letih 2020 in 2021.

Predstavitev bo potekala v torek, 20. 12. 2022 ob 20.00 v baru Kekec (Tržaška c. 68, 1000 Ljubljana).

V letu 2020 je na Solčavskem potekal prvi Etnološki tabor treh dolin, ki so ga organizirali sodelavke in sodelavci Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani v sodelovanju in s podporo občine in lokalne skupnosti Solčava ob prijazni pomoči nekaterih posameznikov. Tabor je bil nadvse uspešen zato je naslednje leto dobil svoje nadaljevanje oz. reprizo. Etnološki tabor je odlična priložnost za študentke in študente, da svoje raziskovalne potenciale usmerijo v vprašanja, ki so pomembna za lokalne skupnosti, obenem pa v njih najdejo tudi lastna zanimanja, kar se odraža tudi v prispevkih objavljenih v obeh monografijah. Prispevki osvetljujejo probleme, jih kontekstualizirajo ali umestijo v primerjave, dognanja pa podprejo s pričevanji, mnenji in razmišljanji sogovornic in sogovornikov.

Po dragoceni opazki študentov in študentk, da so se na prvem Etnološkem taboru treh dolin pogovarjali predvsem s starejšimi oziroma z nosilci »znanja in vedenja« o kraju, manj pa z denimo mladimi, so se organizatorji odločili, da bo prav ta, v klasičnih etnoloških raziskavah pogosto prezrta (v zadnjih letih pa vse bolj prepoznana) skupina v ospredju drugega tabora. Kdo so mladi na Solčavskem? Kje so in kako živijo? Kako vidijo svoj kraj, kako se povezujejo z drugimi generacijami? Kako razmišljajo o dediščini? Kako se starejši prebivalci in prebivalke spominjajo lastne mladosti? Kakšno vlogo pri konstrukcijah izkušenj in identitet mladih igrajo subkulture, glasba, društva? Kje se začne in kje konča mladost? Pri tem jih seveda niso zanimale jasno definirane demografske kategorije, temveč mnoštvo lokalnih perspektiv. Ali se mladi prevzemnik kmetije percipira kot mlad človek? Ali se otroštvo prevesi v mladost, ko se vsakodnevna vožnja v Luče podaljša v pot v Celje ali spremeni v selitev v dijaški dom v Ljubljano ali Maribor? Kako si mladi zamišljajo svojo prihodnost na Solčavskem?

Zbornika bodo predstavili avtorci prispevkov Tina Mlinarič in Tajda Jerkič ter urednika knjig asist. Ana Svetel in doc. dr. Blaž Bajič.

Digitalni kopiji monografiji sta prosto dostopni na spletni strani Založbe UL (https://ebooks.uni-lj.si/ZalozbaUL/catalog/book/311 in https://ebooks.uni-lj.si/ZalozbaUL/catalog/book/372).

Predstavitvi bo sledilo neformalno druženje v organizaciji kolektiva KulAktiv.

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
Preberi splošne pogoje uporabe spletne strani.