Povabilo k sodelovanju novega letnika Etnologa 32/2022

Povabilo k sodelovanju novega letnika Etnologa 32/2022

Posredujemo vabilo k sodelovanju novega letnika Etnologa 32/2022, periodični publikaciji Slovenskega etnografskega muzeja.                                   

Spoštovani!

Vabimo vas k sodelovanju v letošnji periodični publikaciji Etnolog, ki ga izdaja Slovenski etnografski muzej. Osrednja tematika znanstvenih člankov novega letnika je življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju Branislave Sušnik in antropološke ter etnološke raziskave Latinske Amerike.

Slovenski znanstvenici Branislavi Sušnik (1920-1996), katere življenjska pot in raziskovalno delo sta pomembno zaznamovala paragvajsko in latinsko-ameriško antropologijo in etno-lingvistiko, smo ob stoletnici rojstva v strokovno-raziskovalnem krogu namenili veliko pozornosti. Osrednja dogodka sta bila razstava »La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju« v Slovenskem etnografskem muzeju, ki je nastala v sodelovanju z Etnografskim muzejem dr. Andres Barbero v Asuncionu in mednarodna konferenca »Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki«, ki jo je organizirala skupina raziskovalcev pod vodstvom Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. Na konferenci so se z novimi spoznanji predstavili domači in tuji raziskovalci, ki jih še posebej vabimo k objavi člankov. V reviji pričakujemo znanstvene prispevke o delovanju Branislave Sušnik, raziskavah Južne Amerike ter o etnologiji in antropologiji v Latinski Ameriki.

Kot vsako leto, načrtujemo tudi sklop znanstvenih člankov, ki vsebinsko niso omejeni na predloženo osrednjo temo, a prinašajo tehtne primere, analize in premisleke tekoče etnološke in antropološke problematike.
Poleg znanstvenih pričakujemo tudi strokovne prispevke, tako tiste, povezane z razpisano tematiko kot tudi druge. Vabimo vas k pisanju prispevkov o dogajanju v slovenskih in tujih muzejih (ocene in predstavitve ustanov, razstav, projektov, zbirk …). Prav tako vas vabimo, da nam pošljete ocene novejših domačih in tujih publikacij s področij etnologije, kulturne antropologije, muzeologije in sorodnih ved.

Avtorice in avtorje znanstvenih člankov prosimo, da do 20. februarja 2022 pošljete preliminarne naslove prispevkov s kratkim povzetkom in osnovnimi podatki o avtorju/avtorici na naslov tanja.rozenbergar@etno-muzej.si, preliminarne naslove za vse ostale prispevke pa na naslov gregor.ilas@etno-muzej.si. V primeru (pre)velikega števila prijav bo uredniški odbor naredil izbor člankov, o čemer vas bomo obvestili. Izbrane avtorje bomo obvestili tudi o roku za oddajo besedil.

Lep pozdrav,  dr. Tanja Roženbergar in  mag. Gregor Ilaš, urednika

Navodila avtorjem.

Dodaj odgovor

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
Preberi splošne pogoje uporabe spletne strani.