Archive for: maj 2017

MA in Linguistic Anthropology, NUI Maynooth, Ireland

The MA in Linguistic Anthropology is an advanced degree in Socio-cultural Anthropology with a particular emphasis on Linguistic Anthropology in which students are given a sophisticated introduction to the theoretical underpinnings of the discipline of Anthropology, a block of modules that open up and explore the conceptual and methodological core of the discipline, and a series of specialized modules in Linguistic Anthropology. Students are also required to write a thesis in Linguistic Anthropology. The MA in Linguistic Anthropology is primarily a scholarly degree that aims to equip students for later doctoral research in this sub-field or for work in roles that demand academic social-scientific knowledge or the particular skills of trained ethnographic researchers.

https://www.maynoothuniversity.ie/anthropology/our-courses/ma-linguistic-anthropology

Dan Afrike: 15.-16. maj 2017

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije organizira 6. mednarodno konferenco Dan Afrike. Konferenca, s katero organizatorji že tradicionalno obeležujejo obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti/Afriške unije, bo med 16. in 17. majem v sodelovanju z RI19+ in Vodnikovo domačijo ponudila tudi vzporedni kulturni in akademski program. Bogat program bo z oživitvijo afriške literarne ustvarjalnost med slovenskimi bralci poskušal opozoriti, da je odkrivanje afriške literarne pokrajine integralni del pri spoznavanju Afrike in da šele kulturni dialog, porojen iz poznavanja literature, lahko ponudi poglobljeno nadaljnje sodelovanje med državami in kontinenti.
***
// ČE IMA ČLOVEK IME, GA JE TEŽJE UBITI //
Prevajalka in afrikanistka dr. Katja Zakrajšek se bo v pogovoru z urednikom Aljošo Harlamovom osredotočila na prvenec alžirskega pisatelja Kamela Daouda Primer Meursault (Mladinska knjiga, 2016), ki je očaral bralce in literarne kritike po vsem svetu ter pisatelja nemudova uvrstil v literarne zvezdnike.
»Alžirski novinar in pisatelj Kamel Daoud je Camusovega Tujca prvič prebral pri dvajsetih letih, vendar še ni razmišljal o ubitem Arabcu, saj je, kot pove v intervjuju za The New Yorker,»knjiga tako izvrstno napisana, da pozabiš na ta umor, tudi, če si ti njegova žrtev«. Neimenovani Arabec je v Daoudovem prvencu Primer Meursault (v francoskem izvirniku podnaslovljen s preiskava preiskave), ki je bil leta 2015 nagrajen s prestižno Goncourtovo nagrado, končno dobil svoje ime – Musa. Gre za osebno izpovedni roman, katerega protagonist je mlajši brat ubitega Arabca Harun. Ob večernem popivanju v baru Harun pripoveduje zgodbo, ki je stara že več kot pol stoletja: »Zgodila se je in ljudje so veliko govorili o njej. Še vedno govorijo, a omenjajo le enega mrtveca, medtem ko sta dejansko bila dva.« S številnimi referencami na roman Tujec oziroma Drugi, kot je ta poimenovan v Harunovi izpovedi, Daoud artikulira zamolčani trenutek ubitega Arabca, problematizira alžirsko recepcijo Camusa in obenem priznava genialnost Camusovemu pisanju, rekoč, da je njegov jezik tako popoln, da bi še »zrak izbrusil kot fasete na diamantu«, na katerega senco mečejo le »Arabci, megleni in neskladni predmeti iz nekdanjosti« (AirBeletrina, 2016)
***
Vabljeni!

https://www.facebook.com/events/168950606967972/

12th KONITSA SUMMER SCHOOL 2017

12th KONITSA SUMMER SCHOOL 2017
The deadline for the submission of applications for the 12th Konitsa SS is extended until June 4, 2017.

https://www.facebook.com/events/199742610190668/

 

 

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.