Category: Aktualno

Vice v lisice/Crack Up Crack Down

Skupaj z Alenko Pirman s projektom Skrb zase škoduje zdravju sodelujemo na ponovitvi in prevetritvi razstave za poljski trg Vice v lisice/Crack Up Crack Down, 33. grafični bienale 2019 MGLC. Kmalu bo odprtje razstave: 19. 6. 2020 v Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski.

Več informacij je na povezavi.

Antropolog dr. Rajko Muršič za Ars Humana: “Celotno nadzorovanje življenja od zgoraj navzdol nikoli ni delovalo”

Ars humana: Z Rajkom Muršičem o tem, kaj nam načini spopadanja s koronavirusom lahko povedo o družbi

Hitreje in vedno hitreje. Več in vedno več. Nato pa … koronavirus kot oster rez v avtopilota vzpostavljenega (globalnega) družbenega sistema. Ko je treba delovati hitro. Hkrati pa razumno. In odgovorno. Ko moramo najti alternative – dobesedno čez noč – načinom, kako delamo, kako preživljamo prosti čas, kako sobivamo.

“Ena od ključnih zadev pri nasilni globalizaciji in pri različnih stvareh, ki jim rečemo kolonizacija sveta in popolna uzurpacija svetovnih virov, je temeljila na tem, da so razločili čas gospodarja od časa sužnjev,” pove antropolog profesor dr. Rajko Muršič, ki v oddaji Ars humana razmišlja tudi o tem, kaj vse nam načini spopadanja s koronavirusom lahko povedo o družbi in nas samih …


Preostanek pogovora lahko preberete in poslušate na povezavi.

Solidarnost z Vassilisom Nitsiakosom

Preteča rast ekstremne desnice po vsem svetu sprošča skrb tudi med antropologi in antropologinjami. V soboto, 20. oktobra 2018, je postal žrtev ustnega napada, žaljenja in groženj profesor Vassilis Nitsiakos z Univerze v Ioanini, ko je kot etnolog obiskoval ljudi v okolici domače Konitse. V tem primeru so se pripadniki zloglasne ekstremno desne organizacije Zlata zora ustavili pri ustnem napadu. Toda kot vemo iz zgodovine, se takšni napadi nadaljujejo, če jih državni aparat ne prepreči. Antropologi in antropologinje iz Slovenskega etnološkega in antropološkega združenja Kula najostreje obsojamo to nasilno dejanje in izražamo polno solidarnost z Vassilisom Nitsiakosom ter drugimi kolegi in kolegicami v Grčiji.

Rajko Muršič, za združenje Kula

Solidarity with Vassilis Nitsiakos

The rise of extreme right across the globe raises many concerns for anthropologists. On Saturday, October 20, 2018, while visiting people around his native Konitsa, Greece, as ethnographer, our colleague, prof. Vassilis Nitsiakos from Ioanina University, became a victim of intimidation, verbal assault and threats. This time the members of the infamous Greek extreme right organisation Golden Down stopped with verbal aggression. But as we know from history, such attacks continue if the state apparatus does not prevent them. Anthropologists from Slovenian Ethnological and Anthropological Association Kula strongly condemn this aggressive act and express full solidarity with Vassilis Nitsiakos and other colleagues in Greece.

Rajko Muršič in the name of Kula association

Okrogla miza: Prevajanje temeljnih etnografij – Izzivi argonavtov zahodnega Pacifika

VABILO

OKROGLA MIZA

iz cikla

Etnologinje in antropologi,

antropologinje in etnologi v praksi

Prevajanje temeljnih etnografij:

Izzivi Argonavtov zahodnega Pacifika

Ob prevodu morda najodmevnejšega etnografskega poročila vseh časov se bomo o izzivih, ki jih prinaša prevajanje Argonavtov zahodnega Pacifika Bronisława Malinowskega pogovarjali s prevajalkama Nežko Struc in Kajo Kosmač ter z urednico zbirke in lektorico Emico Antončič. Pogovor bosta vodila Rajko Muršič (urednik izdaje) in Jaka Repič (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani).

Četrtek, 5. 4. 2018, ob 19.30 v sejni dvorani Slovenskega etnografskega muzeja

Metelkova 2, Ljubljana

Na srečanje!

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke (angl. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.